Skip to content
Домакински уреди
MyBosch

Съвети за намаляване на хранителните отпадъци у дома

Съвети за намаляване на хранителните отпадъци у дома

Как да извлечете максимума от храната си, за да намалите хранителните отпадъци у дома

Храна. Едно от най-цените неща на земята и, да бъдем честни, всеки я обича. Въпреки това, с темата за храната идва по-малко обсъжданата тема за хранителните отпадъци. Приблизително една трета от храната, произведена за консумация от човека (± 1,3 милиарда тона), се изхвърля годишно. Това е почти 100 кг на европейски потребител и достатъчно, за да се изхранят 200 млн. гладни хора.* Но тъй като храната е ежедневна необходимост, производството не може да спре, а от нас като индивиди зависи да намалим хранителните си отпадъци. Звучи досадно? Ни най-малко, по-долу сме събрали няколко полезни съвета за намаляване на хранителните отпадъци у дома!

Нашата цел е да подпомогнем намаляването на хранителните отпадъци.

Разчитайте на сетивата си, а не на срока на годност

Датите на годност на храните са просто насока за това, до кога трябва да се консумира, а не като твърдо правило. Първият ни съвет за намаляване на хранителните отпадъци е по-надежден метод за проверка на свежестта на храната: тестът "око-нос". Ако храната е развалена в повечето случаи тя ще изглежда и мирише по различен начин от прясната.

Научете повече

Най-добрите съвети за намаляване на хранителните отпадъци у дома

Отделете по-малко време за готвене, яжте каквото е останало

Само защото не сте си изяли храната, не означава, че трябва да я изхвърлите. Необходимо е само известно време за приготвяне! Благодарение на оптималното съхранение на остатъците в отделението VitaFresh 0° на вашия хладилник-фризер на Bosch, можете да намалите хранителните отпадъци.

Вижте нашите вкусни рецепти с остатъци

Най-добрите съвети за намаляване на хранителните отпадъци у дома

Съхранявайте храната по-дълго: замразявайте я

Сготвили сте прекалено много или сте закупили повече, от това което можете да консумирате за няколко дни? Замразете го във фризера! Повечето храни, сурови или сготвени, могат да бъдат замразени без проблем, за да се намалят хранителните отпадъци. За да ограничите още повече отпадъците, замразете храната на порции, тъй като това дава възможност за размразяване според нуждите ви. Винаги поставяйте етикети и датирайте вашите продукти. Така ще има прегледност на това, което имате във вашия фризер.

Най-добрите съвети за намаляване на хранителните отпадъци у дома

Най-добрите съвети за намаляване на хранителните отпадъци у дома

Проверявайте хладилника и пазарувайте разумно

При пазаруване на хранителни стоки няма нищо по-важно от това да проверите какво имате вече вкъщи, за да избегнете повторно закупуване и разваляне. Опитайте се да направите списък на хладилника, преди да тръгнете или, ако имате хладилник VitaFresh с камера, просто влезте в приложението Home Connect и проверете какво има в него - по всяко време и навсякъде.

Разгледайте с камерата вашия хладилник

Най-добрите съвети за намаляване на хранителните отпадъци у дома

Съхраняване на риба и месо - няма проблем

Съхраняването на месо и риба е трудно, тъй като тези продукти често имат сокове и могат да замърсят друга храна в хладилника. И тук идва следващият ни съвет за намаляване на хранителните отпадъци: Месото и рибата се съхраняват най-добре на долния рафт на хладилника. Ако имате хладилник-фризер VitaFresh с отделни рибни и месни чекмеджета, те трябва да се съхраняват в тях, отделно от другите храни.

Научете повече за отделението с 0°C

Помогнете за намаляване на хранителните отпадъци.
Рецепти за намаляване на хранителните отпадъци.
Научете повече за намаляването на хранителните отпадъци
Без пазаруване, без суета VitaFresh от Bosch
Ориз, паста, картофи - имаме всичко това у дома и точно затова ги избрахме като основни съставки за рецептите в нашия блог. Предотвратяването на разхищаването на храни започва с добро съхранение. Разберете как VitaFresh от Bosch може да ви помогне да съхранявате храната си правилно и да намалите разхищаването й у дома.
Вижте тези лесни рецепти Научете повече за технологията VitaFresh

* Организация на ООН за храна и земеделие, 2019 г., SAVE FOOD: Глобална инициатива за загуба на храни и намаляване на отпадъците, http://www.fao.org/save-food/resources/keyfindings/infographics/fruit/en, 28 януари 2019

MyBosch

Безплатна регистрация и много предимства за Вас!

Сервиз

Първокласно обслужване – преди и след покупката.

Пон.- пет. от 08:00 до 20:00 0 700 20 817

Изберете Bosch

Открийте качеството, съвършенството и надеждността.

Магазини

Открийте търговец близо до Вас!