Skip to content
Домакински уреди
MyBosch

Топ 6: Неща, които трябва да знаете за витамините

Запазете витамините. С подходящи съвети и охлаждане.

Запазете витамините. С подходящи съвети и охлаждане.

Плодовете и зеленчуците са основен източник на витамини за тялото ни. Но какво трябва да знаете за тяхното пазаруване и съхранение, за да запазите максимално дълго ценните витамини в тях? Защо трябва да сме особено внимателни с прясната храна? Ето някои ценни съвети как да извлечем максимална полза от тези витаминозни бомби.

Витамините не обичат да пътуват.

Ако искате да се насладите на повече витамини, старайте се да купувате местни и сезонни пресни плодове и зеленчуци, винаги когато е възможно. Разграждането на витамините започва в момента, в който плодът се откъсне, затова колкото по-кратък е пътят до трапезата ви (или хладилника), толкова повече витамини ще получите.

Витамините не обичат да пътуват.

Пресни или замразени? Кое е по-добре?

Нека си изясним нещо: по принцип винаги е най-добре да купувате зеленчуци, плодове, риба и месо от вашия местен седмичен пазар. Там ще намерите най-голямо разнообразие от местни и най-вече пресни продукти. Въпреки това замразените храни са сравнително добра алтернатива на свежите. Защо? Те обикновено са замразени незабавно след като са откъснати, което означава, че са били с максимално високо съдържание на витамини, освен това не са пътували много, нито са били съхранявани твърде дълго. Това означава, че често съдържат повече витамини от пресните продукти.

Пресни или замразени? Кое е по-добре?

Запазете витамините.

Зеленчуците трябва да се готвят максимално деликатно и за предпочитане на не много висока температура, за да се запазят витамините. Витамин C е особено чувствителен на топлина. За зеленчуци, които се сготвят бързо, например моркови, зелен фасул, чушки, манголд или спанак, най-подходящо е бланширането. Приготвянето на пара или на пара без много вода също е чудесен начин за готвене на зеленчуци. Лесно е и готвенето на зеленчуци в уок, например гъби, тиквички, лук, сладка царевица, патладжан, броколи и много други. Дългото готвене, варене, печене и задушаване, както и претоплянето, убиват витамините.

Запазете витамините.

Сурови или зрели?

Зрелите плодове имат най-високо съдържание на витамини и най-наситен аромат. Много плодове се откъсват, преди да са узрели. Често вие ги купувате и ги отнасяте у дома. Това може да са кайсии, авокадо, банани, киви, манго или домати. Трябва да внимавате неузрелите плодове да не са повредени, защото никога няма да се възстановят сами. Плодовете и зеленчуците, които винаги трябва да купувате узрели са ананас, син домат, горски плодове, краставици, череши, чушки, грозде и цитрусови плодове.

Сурови или зрели?

Една ябълка на ден.

Повечето витамини и минерали в плодовете и зеленчуците се губят при готвенето. Затова е важно да се ядат сурови, когато може. Така например ябълките ще имат много повече витамин C, магнезий, калий, желязо и фолиева киселина от, да речем, ябълковия сос, който е термично обработен. Особено ценни при някои плодове са кожата или кората. Ябълката съдържа например между 2 и 10 пъти повече витамини в кората, отколкото в останала част.

Една ябълка на ден

Свежест за дълго, по-дълго, най-дълго.

Плодовете и зеленчуците бързо губят ценни вещества, когато не се съхраняват правилно. Проверете дали хладилникът е настроен на подходящата температура. Картофите например трябва да се съхраняват на хладно, но не в хладилника. Функцията Bosch VitaFresh Pro в хладилника запазва плодовете и зеленчуците свежи за 3 пъти по-дълго*. Съхранявайте плодове, зеленчуци и месо в отделението Vitafresh, специално предназначено за тях, а не в други части на хладилника.

* за хладилници с VitaFresh Pro

Свежест за дълго, по-дълго, най-дълго
MyBosch

Безплатна регистрация и много предимства за Вас!

Сервиз

Изключително обслужване – преди и след покупката.

Изберете Bosch

Открийте качеството, съвършенството и надеждността.

Търсене на магазини

Открийте търговец близо до Вас!