Skip to content
Домакински уреди
MyBosch

Като професионалистите: отглеждайте си сами зеленчуци

Създайте си собствен зелен рай

Създайте си собствен зелен рай

Нямате градина, но обичате да хапвате зеленчуците максимално пресни? Може да си отгледате свежи зеленчуци и подправки на балкона или на перваза на прозореца. Ето няколко съвета как да си отгледате собствена малка градина у дома.

Готови, засаждаме, отглеждаме

Готови, засаждаме, отглеждаме

Купете почва, тор, градинарски ръкавици и малък инструмент за засаждане от градинския център, за да започнете да планирате и засаждате в началото на пролетта (през март). Може да засадите краставици, манголд, домати, моркови или тиквички, които растат през лятото (от юли до октомври). Ако отглеждате растенията на балкона, може да купите семена за повечето видове зеленчуци. Най-добре засадете семената да покълнат в по-малък съд, например кутия за яйца, преди внимателно да прехвърлите разсада в саксиите на балкона или на перваза на прозореца.

Подходящото място

Подходящото място

Съдовете, в които засаждате растенията, трябва да са достатъчно големи. Саксиите или сандъчетата за цветя са подходящи за балкона. Проверете кое е най-доброто разположение за различните видове зеленчуци. Тиквичките, чушките и домати например обичат повече слънце. Марулята, празът, спанакът и манголдът предпочитат по-сенчести места. Проверете дали саксиите имат отвор за оттичане на водата.

Време е за салата

Време е за салата

За начинаещите градинари салатата е добър избор за начало на градинарската им кариера. Когато марулите или зелените салати са засадени на балкона или на перваза на прозореца, много лесно се режат и берат. Сандъчетата със зеленчуци трябва да са на слънчеви или полусенчести места, но никога на твърде горещо или на пряка слънчева светлина. Салатата се нуждае от повече пространство, за да расте. Оставяйте поне по 20 см между разсадите и режете марулите, когато пораснат на около 10 см височина.

Вкусни червени домати

Вкусни червени домати

Независимо дали предпочитате сладки чери домати или големи червени домати, това е зеленчук, който може лесно да бъде засаден на балкона. Ето как може да се опитате да засадите домати, без да използвате семена. Сложете няколко парченца домат, заедно със семената, в дълбок съд. Покрийте ги с пръст, поливайте редовно и сложете съда на слънце. Когато поливате растенията, слагайте вода само в корените и пръста, а не върху самите домати.

Подправките обичат слънце

Подправките обичат слънце

Свежите подправки се чувстват добре и на закрито. Босилек, див лук, магданоз, риган или девесил обичат да са до прозореца, където има много светлина. Пръскайте ги всеки ден с помпа за вода и ги въртете, така че да не са непрекъснато на слънце. Ментата става все по-популярна, но тя предпочита по-сенчести места. Може да се опитате да си отгледате джинджифил в саксия, която трябва да поставите на топло място. Това отнема малко повече време, но за сметка на това винаги ще имате джинджифил под ръка.

На мода: вертикална градина

На мода: вертикална градина

Отглеждането на вертикална зеленчукова градина на открито или на закрито добива все по-голяма популярност. С нея пестите място, освен това изглежда много спретната. Подходящи за отглеждане във вертикалната градина са цветя, алое вера, маруля, зеле и повечето подправки. Опитайте сами: използвайте по-тесни кошници за засаждане и ги закрепете една над друга на външна стена или пергола. Може да използвате дори пластмасови бутилки. Срежете ги наполовина, напълнете половинките с пръст, след това ги закачете вертикално или хоризонтално и засадете в тях салати или растения по избор.

MyBosch

Безплатна регистрация и много предимства за Вас!

Сервиз

Изключително обслужване – преди и след покупката.

Изберете Bosch

Открийте качеството, съвършенството и надеждността.

Търсене на магазини

Открийте търговец близо до Вас!