Skip to content
Домакински уреди
MyBosch

Като професионалистите: прясна или замразена храна

Прясна или замразена храна. И победителят е...

Прясна или замразена храна. И победителят е...

Случвало ли ви се е някога това? Прибирате се у дома уморени и готвенето е последното нещо, с което искате да се захванете. Затова продават замразена пица и равиоли в удобни опаковки. Полуготовите храни стават все по-популярни, защото се приготвят бързо и лесно. Но тези удобни храни наистина ли са вкусни, здравословни и евтини алтернативи на пресните? Ще ги подложим на тест.

Здраве: 1:0 за пресните

Здраве: 1:0 за пресните

Продуктите, използвани в готовите ястия, например замразена пица, са нагрети, пресовани, обгорени и консервирани в процес, който се състои от множество стъпки. В този процес те губят естествените и здравословните си съставки. След това витамини, ензими, минерали и микроелементи се добавят по изкуствен начин, но в резултат на това имаме повече добавки.

Калории: 2:0 за пресните

Калории: 2:0 за пресните

Мазнините са чудесен начин за добавяне на аромат, затова се използват толкова често в преработените храни. Освен това готовите ястия съдържат много сол и захар. Изключение правят повечето био продукти, които са подложени на по-малко преработка. От друга страна при пресните храни сами избирате колко захар или мазнина да добавите.

Време за приготвяне: 1 точка за преработените 2:1

Време за приготвяне: 1 точка за преработените 2:1

Колкото по-сложно е ястието, толкова повече предимство имат готовите храни. Ястията с паста се приготвят доста бързо, но едно ястие с месо с всичките му приготовления отнема доста повече време. Ето един съвет. Ако сготвите предварително по-голямо количество, сложете в хладилника за следващия ден или замразете остатъците за друг път. Така винаги ще имате вкусно ястие на масата. Ако замразите риба, спанак или предварително нарязани зеленчуци, винаги ще имате под ръка продукти за нещо бързо и здравословно.

Цена: 3:2 за пресните

Цена: 3:2 за пресните

Помислете. За четиричленно семейство готвенето на ястия с пресни, здравословни и вкусни продукти е сравнително евтино. От друга страна четири готови порции ястие обикновено излизат по-скъпо. За хора, които живеят сами и не винаги искат да купуват всички съставки за определено ястие, нито да готвят за повече дни напред, готовите ястия са сравнително евтина алтернатива на пресните. Затова ще дадем по една точка и на преработените, и на пресните.

Вкус: 4:2 за пресните

Вкус: 4:2 за пресните

Трудно е да се сравнява домашно приготвено ястие с пресни съставки и отглеждани у дома подправки. Всеки продукт има своя определен вкус и може да се коригира според собствените ви предпочитания. И обратно – готовите ястия, като инстантни супи, често нямат нищо общо с естествените аромати и вкусове. Те съдържат изкуствени овкусители, оцветители, подобрители и какво ли още не. Понякога имат твърде много подправки, което ги прави неподходящи за деца, тъй като лесно могат да привикнат към вкуса им. Дори възрастните, които консумират много готови ястия, привикват към техния вкус и губят представа за истинските храни. За щастие винаги можем да свикнем отново с вкуса на истинската прясна храна.

Усещане: 5:2 за пресните

Усещане: 5:2 за пресните

Самият процес на готвене успокоява и ни помага да общуваме с любимите си хора. И е много забавно. Избирането и приготвянето на продукти по ваш избор, рязането и кълцането на зеленчуци, ароматът на пържолите на грила, пробването, овкусяването, пробването пак и накрая насладата от отличните резултати, постигнати лично от вас, не може да се сравни по нищо с едно готово ястие.

MyBosch

Безплатна регистрация и много предимства за Вас!

Сервиз

Изключително обслужване – преди и след покупката.

Изберете Bosch

Открийте качеството, съвършенството и надеждността.

Търсене на магазини

Открийте търговец близо до Вас!