Продукти за 4 порции
350 г червено цвекло
2 скилидки пресен чесън
1 с.л. зехтин
1 стрък розмарин
100 г сирене „Рикота“
100 г настъргано прясно сирене „Пекорино“
1 жълтък
Малко лимонов сок
Сол, пипер
За тестото:
300 г. брашно
1 с.л. сол
2 яйца + 1 жълтък
2 с.л. зехтин
За соса:
150 г масло
8 резена лимон
2 стръка накълцан на ситно пресен розмарин
Начин на приготвяне
Време за подготовка: 60 мин
Втасване: 30 мин
Време за готвене: 20 мин
Обелете червеното цвекло и го нарежете на малки кубчета. Обелете и нарежете чесъна. В подходящ тиган загрейте зехтина и внимателно задушете чесъна до златисто. Добавете нарязаните зеленчуци и 3 с.л. вода и задушавайте 12 минути. Оставете ги да къкрят на бавен огън. Накълцайте розмарина. Овкусете червеното цвекло с розмарин, сирене „Рикота“, 50 г сирене „Пекорино“, жълтъка на едно яйце, лимоновия сок, сол и пипер. Оставете белтъците настрана.
За тестото смесете брашното, солта, яйцата и зехтина. Трябва да получите компактно, гладко тесто. Количеството на тестото зависи от големината на яйцата. Увийте тестото във фолио и го оставете настрана поне 30 минути. Разточете тестото тънко – с машина за паста на ниво 6. С помощта на форма за сладки го срежете на кръгове с диаметър 8 см. Сложете по 1 ч.л. от пълнежа в центъра на всеки кръг. Намажете ръбовете на тестото с малко белтък, прегънете и притиснете плътно с помощта на вилица. Поставете върху тава за печене, покрита с кухненска хартия, поръсена с брашно.
В голям съд кипнете подсолена вода. Внимателно плъзнете равиолите в кипящата вода. Намалете малко температурата и оставете равиолите да се варят около 6 минути, докато станат ал денте. Разтопете маслото в малък съд на слаб огън. Добавете филетираните лимонови резенчета.
Сервирайте равиолите с лимоново масло, сирене „Пекорино“ и накълцан розмарин.