Skip to content
Домакински уреди
MyBosch

Какво могат да правят децата в домакинството и как да направим чистенето забавно

Деца помагат на майка си с прахосмукачката в хола.
Включването на децата в почистването и домакинските задължения ги учи на отговорност – и може да бъде забавно!

Децата копират всичко, което правят възрастните. Можем да се възползваме от този факт, когато става въпрос за домакинска работа. Защото: какво да правим с децата, докато чистим? Трябва да държим децата си заети - без да им позволяваме да създават бъркотия, след като току-що сме почистили. Решение: можем просто да ги включим в процеса. Това не само допринася за спокоен семеен живот, но и ги учи да поемат отговорност. Ето как да направите почистването забавно за децата.

Децата и чистият и подреден дом не вървят ръка за ръка? Обратното може да бъде вярно, ако децата са включени в процеса на почистване отрано. В зависимост от възрастта им, децата могат да поемат някои задачи в семейното домакинство – било то да подреждат стаята си, да изчистят масата от закуска или дори да почистват с прахосмукачка в хола. Ключът е да се откажете от перфекционизма и да оцените и възнаградите усилията на децата си. Често това е всичко, което е необходимо. Но, разбира се, не винаги е толкова лесно. Ето няколко съвета как да накарате децата си да изпълняват домакински задължения:

Превърнете чистенето в удоволствие.

Нека си го кажем: има задачи, които харесваме повече от чистенето. Извъртате ли поглед или се оплаквате от многото чистене? Никога не забравяйте, че сте под постоянно наблюдение и че децата ви обичат да копират всичко, което правите. Когато се оплаквате от чистенето или отлагате домакинската работа, вашите деца може да направят същото в бъдеще. Ако се опитате да наложите почистването като положителна или неутрална концепция може да помогне. Какво ще кажете за това: почистването е нещо, което трябва да се случи, за да станат възможни други дейности, например уютна филмова вечер след почистване на хола. Нека децата разберат, че като помагат с някои дребни домакински задължения, те освобождават споделено качествено време за игра или гушкане. Това е печелившо за всички.

Учете ги, докато са малки.

Деца зареждат съдомиялната заедно.
Момиче помага за подреждането, като събира мръсните дрехи.
Майка и деца пекат заедно пица в кухнята.

Разбира се, приносът на подрастващите и на малките деца може да е сравнително малък. Но те все още могат да участват в процеса на почистване. Възлагането на подходящи за възрастта задачи е от ключово значение. Дори и малките деца вече могат да изиграят ролята си, като поставят мръсните кърпи в коша за пране или да намерят и сортират съвпадащи чифтове чорапи от изпраното пране. С малките ръчни прахосмукачки децата могат дори да поемат някои задачи за почистване с прахосмукачка. Малко по-големите деца – от около шест до осем години – могат да поемат някои по-сложни задачи и да бъдат от истинска помощ в домакинството. Зареждането и изваждането на съдовете от съдомиялната машина или почистването на стаите им са перфектни задачи за учениците. По-големите деца (на девет или повече) е възможно вече да могат да приготвят или готвят основни ястия или да сортират и изнасят боклука. Особено малките деца ще се гордеят, че са част от тези важни "мисии за възрастни" и ще допринасят за тях. Разпределянето на подходящи за възрастта задачи и похвалата ще ги накарат да свържат задачата с положителни чувства на постижение и гордост. Награждаването на децата за тяхната работа е друг начин да подобрите мотивацията на вашето дете. Тези награди не е задължително да са пари или подаръци. Никога не пестете от похвали – като им обяснявате колко важна е тяхната работа и им благодарите, че са се погрижили за нея.

Осезаеми задачи.

"Една малка стъпка за родителите – един гигантски скок за децата." Ако помолите петгодишното си дете да помогне за подреждането на хола, тази проста молба може да му прозвучи толкова сложна и непосилна, колкото лунна мисия. Вместо това го помолете да вземе всичко, което лежи свободно на пода, и да го събере в кутия. Това разделя задачата на лесно разбираема и изпълнима задача. Този подход избягва недоразуменията и оставя място за малки моменти на успех.

Създайте семейна рутина.

Въведете малки ежедневни процедури за почистване и подреждане във вашата сутрешна или вечерна рутина – точно като къпането или миенето на зъбите. Например: на пода не лежат играчки, преди да си легнем вечер. Или: бързо оправяме леглата си, преди да закусим сутрин. Това намалява общия хаос и спестява време за седмичното ви почистване. За по-задълбочена рутина за почистване, може да е полезно да определите заедно времената за почистване. Значение: всеки има задача и всички сме в това заедно. Пускането на музика и пеенето прави екипната задача още по-приятна – а виждането на общия резултат е толкова удовлетворяващо.

Направете почистването забавно.

Момиче и майка играят игра за почистване, като търсят призраци от прах под дивана.
Превърнете почистването в семейно приключение Игрите за почистване са чудесен начин да мотивирате игриво децата си да помагат в почистването.

Най-лесният начин да накарате децата си да почистят или да подредят? Направете го забавно! Децата обичат да играят и да правят игри от всичко. Защо не използвате това, за да направите почистването забавно?

Игри
Независимо дали става дума за ролева игра, настолни игри или чисто фентъзи: децата обичат да играят. Тези игри са не само забавни, но и оставят къщата по-подредена и по-чиста от преди. Ето няколко примера:

  • Лов на призраци от прах: оборудвани с мощна прахосмукачка, отиваме на вълнуващ лов за "призраци от прах", които плашат из къщата. Всяко прашно зайче, всяка троха може да бъде призрак – така че по-добре да бъдем задълбочени!
  • Sherlock Home: детектив Sherlock Home се нуждае от нашата помощ, за да арестува всички домашни престъпници. Въоръжени с кош за пране, ние задържаме бездомни вещи и ги връщаме там, където им е мястото.
  • Moby Dish: Moby Dish, гладната съдомиялна машина, е много гладна. Любимото и ястие? Мръсни чинии! Нека напълним празния стомах на приятелския гигант с нашите използвани съдове, за да го нахраним.

Песни за чистене
Музиката и пеенето правят всичко по-забавно, нали? Онлайн можете да намерите десетки различни песни за почистване, които правят почистването забавно и могат да помогнат на децата ви да останат фокусирани върху задачата. Нека да пеем заедно, докато почистваме и да покажем, че домакинските задължения на нашите деца могат да бъдат толкова лесни и забавни, колкото пеенето на малка песен.

Не бързайте.

Майка използва прахосмукачката, докато дъщерите си играят заедно.
С мощните прахосмукачки на Bosch вие сте перфектно оборудвани за всяка ситуация на замърсяване, а нашите олекотени ръчни модели могат да се използват дори от по-малките членове на семейството.

Най-важният съвет обаче е последен: успокойте се. Никой не може винаги да има усмивка на лицето си, докато бърше подове или пере. Точно както ще има дни, в които горните съвети просто няма да работят с магията си. Семейният живот е див и шумен, пъстър и понякога разхвърлян. И това е напълно ок. Но с тези съвети и трикове под ръка, вие сте добре оборудвани за (предимно) чист и уютен дом и по-качествено време със семейството.

За да поддържате голямото си домакинство чисто като семейна задача, Bosch предлага подходящия приятел за помощ за различни ситуации на мръсотия. Проверете мощните и гъвкави прахосмукачки на Bosch – има варианти за справяне с изключително придирчиви изисквания за почистване. Освен това безкабелните Bosch Unlimited 7 варианти предлагат максимална производителност и неограничена гъвкавост. За междинно почистване можете лесно да използвате и да почистите само с ръчния Unlimited. За всеки дом има подходящ уред.

MyBosch

Безплатна регистрация и много предимства за Вас!

Сервиз

Първокласно обслужване – преди и след покупката.

Пон.- пет. от 08:00 до 20:00 0 700 20 817

Изберете Bosch

Открийте качеството, съвършенството и надеждността.

Магазини

Открийте търговец близо до Вас!