Skip to content
Домакински уреди
MyBosch

Като професионалистите: Съвети за първите 100 дни

Перфектни резултати от самото начало: използвайте максимално ефективно вашата съдомиялна машина.

Съдомиялната машина е истински помощник в домакинството: вашата съдомиялна машина не само мие съдове и прибори бързо и качествено, но ви осигурява свободно време за почивка, без да се тревожите за почистването след хранене. Следвайте указанията ни за първата употреба и прочетете повече как да постигнете отлични резултати още от самото начало.

Определете твърдостта на водата.

Стъпка 1: Определете твърдостта на водата.

За да ви гарантира отлични резултати, съдомиялната машина се нуждае от мека вода, в която няма големи количества варовик, в противен случай отлаганията от котлен камък ще се появат върху приборите и в съдомиялната машина, а по стъклените съдове може да се появи корозия. За да предотвратите отлагането на котлен камък, трябва да определите твърдостта на водата преди първата употреба. За целта използвайте тест лентите за твърдост на водата, които ще намерите закрепени към ръководството за новата съдомиялна машина: потопете за секунда тест лентата във вода от чешмата, изтръскайте остатъците от вода и изчакайте около една минута. След една минута тест лентата ще ви покаже каква е твърдостта на водата от чешмата.

Стъпка 2: Регулирайте системата за омекотяване на водата.

Стъпка 2: Регулирайте системата за омекотяване на водата.

След като определите твърдостта на водата от чешмата, регулирайте вътрешната система за омекотяване на водата на съдомиялната машина. Задължителните настройки за омекотяване на водата за вашата съдомиялна машина са посочени в таблицата за твърдост на водата в ръководството. За да запазите правилните настройки, следвайте указанията от ръководството.

Стъпка 3: Поставете сол.

Стъпка 3: Поставете сол.

За да функционира правилно системата за омекотяване на водата, ви трябва сол за омекотяване за съдомиялни машини. За да поставите солта, развъртете тапата на отделението и го напълнете с вода (само когато пускате съдомиялната машина за първи път). След това с помощта на фуния започнете да сипвате сол, докато отделението се напълни и водата започне да излиза. Завъртете тапата обратно на място и включете съдомиялната машина или пуснете програма за почистване, за да отмиете веднага солта, излязла отстрани. Внимавайте да не напълните отделението за сол с препарат за миене. Това ще повреди системата за омекотяване на водата.

Стъпка 4: Сипете препарат за изплакване.

Стъпка 4: Сипете препарат за изплакване.

За да си гарантирате безупречно чисти прибори без петна и блестящи стъклени чаши, добавете препарат за изплакване. Първо, отворете отделението, като натиснете и повдигнете платката на капака. След това внимателно налейте препарат за изплакване до отметката за максимално количество. Позиционирайте капака върху отвора за пълнене и го затегнете плътно, докато щракне. Ако отстрани изтече препарат за изплакване, го попийте внимателно с кърпа, за да предотвратите образуването на излишна пяна при следващото пускане на машината. Имайте предвид, че препарат за изплакване се използва само в съдомиялни машини за домакинството.

Стъпка 5: Добавете препарат за миене.

В съдомиялната машина може да използвате таблетки, прахообразен или течен препарат за миене, но никога течен препарат за миене на ръка. Количеството препарат се определя индивидуално според степента на замърсяване. Разграфеното отделение за препарат е удобно за добавяне на подходящото количество прахообразен или течен препарат.

Когато използвате комбинирани таблетки, например 3-в-1, 4-в-1 или 5-в-1, имайте предвид, че тези продукти съдържат не само препарат за миене, но и препарат за изплакване, сол и други компоненти за защита на стъкло или за почистване на неръждаема стомана. Тези комбинирани препарати за миене обикновено са ефективни при степен на твърдост на водата 21°dH. Ако твърдостта на водата е над 21°dH, трябва да сложите допълнително препарат за изплакване и сол.

Стъпка 6: Пуснете една програма с гореща вода

Стъпка 6: Пуснете една програма с гореща вода

Ако сте изпълнили първите пет стъпки, може да пуснете една програма с гореща вода, без да зареждате съдове в машината. Когато програмата приключи, съдомиялната машина ще бъде готова за първото си зареждане и ще се превърне във ваш незаменим помощник.

Съвети за ползване на съдомиялната машина.

За да постигате най-добри резултати при миене и сушене с всяка програма на съдомиялната машина, сме събрали за вас някои полезни съвети.

1. Почиствайте остатъците от храна от чиниите – не е нужно предварително изплакване.

2. Подреждайте съдовете правилно, за да сте сигурни, че чиниите не се припокриват и не възпрепятстват водните струи.

3. Веднъж в месеца почиствайте филтъра с гореща сапунена вода, за да отстранявате от него нежеланите натрупани остатъци от храна.

4. Избирайте подходящи програми и опции в зависимост от степента на замърсяване на съдовете и техния тип. Може да конфигурирате собствени програми, за да съкратите времето за миене и да сушите съдовете по-добре.

5. Освежавайте съдомиялната машина, като поставите освежител за съдомиялни машини в горната кошница и пуснете нормално машината, за да отстраните неприятните миризми.

6. Не използвайте твърде много прахообразен или течен препарат. Вижте какви са препоръчителните дози за прахообразен или течен препарат в ръководството за съдомиялната машина.

Ако спазвате тези съвети, винаги може да разчитате на перфектни резултати при миене, а съдомиялната машина ще се превърне във ваш верен помощник в кухнята за целия си жизнен цикъл.

Съвети за ползване на съдомиялната машина.
MyBosch

Безплатна регистрация и много предимства за Вас!

Сервиз

Първокласно обслужване – преди и след покупката.

Пон.- пет. от 08:00 до 20:00 0 700 20 817

Изберете Bosch

Открийте качеството, съвършенството и надеждността.

Магазини

Открийте търговец близо до Вас!