Skip to content
Домакински уреди
MyBosch

Топ 5: Съвети за пазаруване на здравословни храни

Съвети за пазаруване на здравословни храни

Здравословното хранене започва със здравословното пазаруване.

Ако искате вие и семейството ви да живеете по-здравословно, трябва да започнете от супермаркета или магазина за хранителни стоки. Звучи доста категорично, но пазаруването на здравословни продукти може да се окаже трудна задача, защото обикновено имаме много голям избор и много фактори, с които трябва да се съобразим. Затова събрахме за вас някои полезни съвети за избор на по-здравословна храна и важни неща, свързани с пазаруването на здравословни продукти.

Планирайте напред

Планирайте напред.

Започнете още преди да сте отишли на пазар. Планирайте ястията за седмицата и направете списък за пазаруване. Това ще отнеме само няколко минути, но ще ви помогне да не купувате излишна храна. Не пазарувайте на празен стомах: гладните хора импулсивно купуват неща, които не винаги са най-здравословните.

Четете внимателно етикетите на храните.

Четете внимателно етикетите на храните.

Четенето на етикетите е много важно, особено, когато купувате опаковани продукти. Следете за броя на порциите и калориите, както и за размера на порциите, за да прецените добре колко порции консумирате в действителност. Бройте калориите, но следете и ползите: проверявайте какви вещества си набавяте. Колкото повече полезни вещества и по-малко калории, толкова по-добре. Опитвайте се да избягвате захарта, като търсите храни и напитки без много добавена захар. Подобно е и положението с мазнините: избирайте храни без много наситени или транс мазнини и холестерол. Здравословни мазнини ще си набавите от рибата, ядките и растителните масла.

За какво да внимавате, когато купувате протеини.

За какво да внимавате, когато купувате протеини.

Ако не сте вегетарианци или вегани, избирайте протеини от животински произход – всички важни аминокиселини, необходими за тялото, са в говеждото, агнешкото или рибата. Винаги се старайте да купувате прясно месо или риба. Пазете се от магазини за риба с неприятна миризма. Прясната риба има бистри очи без помътняване и чиста кожа без обезцветяване или петна. Ако цветът на кожата й е избледнял, значи е стара.

За какво да внимавате, когато купувате хляб.

За какво да внимавате, когато купувате хляб.

Най-важната съставка в хляба е пълнозърнестото брашно. Без думата „пълнозърнест“ хлябът е приготвен от рафинирани зърна, което означава, че е загубил ценните си съставки. Не се оставяйте на цвета да ви заблуди – само защото хлябът е кафяв не значи, че е пълнозърнест; понякога производителите добавят меласа или други оцветители, за да постигнат този ефект.

Трябва да се стремите към усвояване на поне 1 грам фибри на всеки 10 грама въглехидрати: ако филията съдържа 20 грама въглехидрати, трябва да съдържа поне 2 грама фибри.

Обикновено списъкът със съставки на хляба, който купуваме от магазина, е по-дълъг от рецепта за ястие, което готвите у дома, но това не означава, че всички съставки са вредни. Аскорбиновата киселина и глицеролът, например, не са вредни и служат за удължаване на срока на годност на хляба.

Избирайте сезонни плодове.

Избирайте сезонни плодове.

Когато купувате плодове и зеленчуци, избирайте да са свежи и сезонни. Те се намират по-лесно, вкусът им е по-наситен и обикновено са по-евтини. Проверявайте на местния фермерски пазар за сезонни и местни продукти. Купувайте малки количества, но по-често, защото някои пресни зеленчуци и плодове не са много трайни. Когато купувате по-големи количества, може да ги съхранявате до 3 пъти по-дълго със системите за свежест VitaFresh на Bosch или да ги разделяте на порции и да ги замразявате, за да не изхвърляте храна.

MyBosch

Безплатна регистрация и много предимства за Вас!

Сервиз

Първокласно обслужване – преди и след покупката.

Пон.- пет. от 08:00 до 20:00 0 700 20 817

Изберете Bosch

Открийте качеството, съвършенството и надеждността.

Магазини

Открийте търговец близо до Вас!