Зеленчуците са продукти, пълни с полезни вещества, и задължително трябва да присъстват на всяко хранене, но всички ние знаем колко трудно и неприятно е да се ядат воднисти, преварени или обезцветени зеленчуци. За съжаление зеленчуците са много чувствителни на топлинна обработка – и за секунди могат да станат от хрупкави и нежни до много лигави и безвкусни.

Ако смятате, че често преварявате зеленчуците – и при преработката губите ценните вещества и витамини – прегледайте нашите полезни съвети как да приготвяте хрупкави, свежи и перфектно сготвени зелени храни.

Заложете на по-прости рецепти

Ако сте начинаещи в кухнята, по-добре избирайте прости рецепти за приготвяне на зеленчуци. Повечето зеленчуци са вкусни самостоятелно приготвени или дори сурови и изискват единствено малко подправки. Само малко сол, зехтин и чесън например ще превърнат кейла и повечето листни зеленчуци в чудесна гарнитура, ако ги приготвите на слаб огън за кратко. По-силните подправки или чили например отнемат деликатния вкус на повечето зеленчуци и трябва да се използват при по-твърди видове като бамя или тиква.

Времето е най-важно

Независимо дали варите, приготвяте на пара или сотирате, най-важно е да следите частовника и цвета на зеленчуците, за да не ги преварите. Те трябва да са хрупкави и нежни и да запазват оригиналните си ярки зелени, оранжеви или жълти нюанси.

Близък план на свежи, живи зелени цветчета броколи върху селска чиния.

За да приготвите броколи на розички,, може да ги варите около 10-15 минути, да ги приготвите на пара за около 5-10 минути или да ги сотирате в тиган около 5-8 минути за идеални резултати.

За приготвяне на нарязани морковипрепоръчваме да ги варите 5-10 минути, да ги приготвите на пара за 4-5 минути или да ги сотирате около 3-4 минути, за да запазите цвета, полезните вещества и хрупкавината им.

За да запазите цвета и да приготвите неустоимо вкусни срязани на четири лилави патладжани, трябва да ги варите около 5-10 минути, да ги приготвите на пара за около 5-6 минути или да ги сотирате около 3-4 минути.

Чушките с цветовете на светофара, нарязани на парче, изглеждат доста твърди, но всъщност омекват много бързо на топлината. Варете ги в продължение на 4-5 минути, 2-4 минути на пара или сотирани (най-добрият начин да запазите сладостта им) за максимум 2-3 минути.

Купа пресни зеленолистни зеленчуци, включително маруля, бок чой и други зеленчуци.

Спанакът е особено труден за приготвяне и може да се развари за секунди. 2-5 минути варене (никога не позволявайте зеления цвят да остане във водата), 5-6 минути на пара или 3 минути сотиране в чесън и зехтин, за да си осигурите хрупкав, вкусен, богат на желязо зеленчук.

Тиквата от друга страна не се преварява лесно и много добре запазва сладостта си. 5-10 минути в тенджера или на пара или 3-4 минути в тигана ще ви осигурят идеалните златистооранжеви парчета за вашата салата.

Листни зеленчуци (бок чой, кейл) се приготвят по-трудно, защото за стъблата им е нужно повече време отколкото за листата. Препоръчваме ви да ги разделите на две и първо да задушите стъблата за около 2-3 минути и след това да добавите листата и да задушавате още 3 минути.

Тиквите, които изглеждат перфектни за Хелоин, наистина имат чудесен вид, но не са предназначени за готвене. Изберете „захарни тикви“ или „тикви за пай“, които са сладки с гладка текстура, и ги пригответе, както приготвяте тиквите „цигулка“, за да разгърнат напълно естествените си аромати.

Купчина прозрачни кубчета лед с неправилна форма на бял фон.

Зеленчуците са готови, но вашата работа не е приключила – следващата стъпка е да спрете шоково процеса на готвене на зеленчуците. Тази стъпка не е задължителна, но е полезна, ако искате да изненадате с уникално вкусна салата или зеленчуково ястие, и се прилага единствено за приготвени на пара или сварени зеленчуци. „Шокирането“ на зеленчуците помага за запазване на аромата, текстурата и цвета и ви позволява да приготвите зеленчуковото ястие предварително и да го сервирате часове по-късно, без да се притеснявате, че зеленчуците ще увехнат или омекнат.

Първо пригответе ледена баня, като напълните голяма купа с лед и долеете вода, колкото да покрие леда. Добавете ½ супена лъжица сол. След като сварите зеленчуците до желаното състояние, използвайте решетъчна лъжица, за да прехвърлите зеленчуците от съда в ледената баня. Оставете ги да престоят около 1 минута, след това ги извадете и подредете в чиния. Това е най-важното, което трябва да знаете за правилното приготвяне на зеленчуците. Когато зеленчуците са толкова вкусни, със сигурност ще „омитате“ чинията си бързо – и няма да имате проблем да си набавяте повече от петте порции зеленчуци и плодове на ден. Здравето преди всичко!

Бял силует на човек със знак „плюс“ и текст „MyBosch“ под него, указващ създаването на потребителски акаунт или функция за добавяне.
MyBosch

Безплатна регистрация и много предимства за Вас!

Лого за сервиз на домакински уреди Bosch с удебелен бял текст на черен фон.
Сервиз

Първокласно обслужване – преди и след покупката.

Пон.- пет. от 08:00 до 20:00 0 700 20 817

Логото включва щит с чекмедже и значка, придружен от текста „Experience Bosch“ в удебелен шрифт.
Изберете Bosch

Открийте качеството, съвършенството и надеждността.

Икона на значка за местоположение с текст „Find a Dealer“ под нея, проектирана в семпъл бял стил на черен фон.
Магазини

Открийте търговец близо до Вас!