Skip to content
Домакински уреди
MyBosch

Топ 5: Съвети за екологично почистване на кухнята

Съвети за екологично почистване на кухнята

Почистете кухнята до блясък по екологичен начин.

Кухнята е сърцето на дома ви, затова е от особена важност да я почиствате добре. С помощта на тези полезни съвети и идеи може да почиствате кухнята си по екологичен начин, без да ползвате вредни химически препарати.

Когато купувате почистващи препарати от супермаркета, имайте предвид, че повечето от тях обикновено съдържат амоняк и белина, които трябва да избягвате по здравословни причини.

№1: Не използвайте хлор.

Когато купувате почистващи препарати от супермаркета, имайте предвид, че повечето от тях обикновено съдържат амоняк и белина, които трябва да избягвате по здравословни причини. Дори и да ви помагат да поддържате хигиена в кухнята, те могат да увредят здравето ви, например, ако вдишате хлорен газ. Освен вредите за здравето ви тези почистващи препарати причиняват и замърсяване на околната среда. Когато ги отмиете в канала, те попадат в канализацията и могат да достигнат до реки, езера и океани, увреждайки по този начин дивата природа.

Вместо вредни химикали използвайте съставки, които вече имате в кухнята, за да приготвите сами почистващи средства.

№2: Използвайте традиционни продукти за почистване.

Вместо вредни химикали използвайте съставки, които вече имате в кухнята, за да приготвите сами почистващи средства. Тези основни екологични продукти ще почистят и лъснат кухнята ви толкова добре, колкото и всеки друг продукт от супермаркета: използвайте сода за хляб, дестилиран бял винен оцет или лимони за премахване на остатъци от мазнини. Ароматни растителни масла като евкалипт, лавандула или зехтин са идеални за почистване на деликатни повърхности като камък или дърво. Течните сапуни на растителна основа са идеална алтернатива на всеки универсален препарат за почистване на пода.

Мислите, че съдомиялната машина вреди на околната среда заради консумацията на енергия и вода?

№3: Откажете се от миенето на съдове на ръка.

Мислите, че съдомиялната машина вреди на околната среда заради консумацията на енергия и вода? Напротив, точно обратното е: съдомиялната машина използва около 40 литра* вода, докато, за да измиете съдовете на ръка, ви трябват около 73 литра вода. По този начин пестите до 33,5 литра вода на всеки цикъл на съдомиялната в сравнение с миенето на съдовете на ръка. Същото важи и за консумацията на енергия: миенето на съдове изисква средно около 0,67 kWh** енергия за едно зареждане на съдомиялната машина, докато, ако измиете същото количество съдове на ръка, консумацията на енергия скача на 2,60 kWh, което означава, че със съдомиялната машина пестите 1,93 kWh. По този начин пестите пари и предпазвате околната среда.

*При консумация от 6,5 л. Стойностите може да са различни при различните модели и марки.

**при режим Eco 50°. Стойностите може да са различни при различните модели и марки.

Чудили ли сте се дали можете да си приготвите сами препарат?

№4: Направете си сами почистващ препарат.

Чудили ли сте се дали можете да си приготвите сами препарат? Доста лесно е, пестите пари и най-вероятно това е най-доброто решение за околната среда. За да приготвите екологичен, универсален препарат, смесете сода за хляб с течен сапун на растителна основа, докато получите хомогенна паста. Сложете от пастата върху половин срязан лимон и почистете кухненските плотове или дървените кухненски прибори. За да приготвите екологичен дезинфектант за пода, смесете 1/8 част течен сапун на растителна основа, 1/8 част дестилиран бял винен оцет, 1 галон вода и 10 капки ароматно растително масло. Измийте пода по обичайния начин.

Използвайте e-кърпите за ефективно почистване на готварските плотове само с вода и без химикали

№5: Използване на продукти за почистване Bosch.

Използвайте e-кърпите за ефективно почистване на готварските плотове само с вода и без химикали. Можете да ги перете и използвате повторно до 300 пъти. Идеални са за страдащите от алергии. Най-голямото удобство: нашите почистващи продукти са тествани и одобрени от Bosch, за да направят ежедневието ви малко по-лесно.

MyBosch

Безплатна регистрация и много предимства за Вас!

Сервиз

Първокласно обслужване – преди и след покупката.

Пон.- пет. от 08:00 до 20:00 0 700 20 817

Изберете Bosch

Открийте качеството, съвършенството и надеждността.

Магазини

Открийте търговец близо до Вас!