Консервиране, мариноване, сушене на въздух: Време е да попълните запасите си. Късното лято и началото на есента ни предоставят разнообразие от пресни съставки като гъби, плодове и зеленчуци. Това е идеалното време да консервирате и да напълните килера си, за да сте сигурни, че есенната ви реколта ще продължи да е налична през зимата.
Последните топли слънчеви лъчи, дървета, украсени с червени и златисти листа, специалната миризма във въздуха - някои от нас биха искали да запазят тази есенна магия. Ами ако ви кажем, че е възможно, поне по кулинарен начин? Отговорът е прост: чрез запазване на богатата лятна и есенна реколта за студеното време напред. Това ви дава достъп до вкуса на лятото и есента в чинията ви, когато ви се прииска.
С някои лесни методи можете да запазите почти всякакъв вид пресни съставки, които сте закупили на местния фермерски пазар или каквото сте събрали сами. В края на лятото и началото на есента семейната разходка в гората може да се превърне в истинско търсене на съкровища на гъби, ядки и плодове.
Ето най-често срещаните начини да съхраните пресните съставки и да се възползвате максимално от тях.
Как да съхраните пресни съставки.
Осоляване, сушене, ферментиране - някои от най-старите методи за консервиране на храни се практикуват от хиляди години. Някои от тях използваме и днес. Индустриализацията е позволила разработването на допълнителни методи като консервиране, замразяване или вакуумно запечатване, което прави консервирането на храни възможно най-просто и ефективно.
Замразяването и вакуумното запечатване са най-добрият вариант, ако искате да удължите срока на годност на вашите храни и да запазите първоначалното им състояние - без никакъв ефект върху оригиналния вкус. Консервирането или мариноването обаче дава на вашите съставки нова интерпретация, като трансформира тяхната текстура и добавя вкусен кисел, мазен или солен аромат.
Ето всичко, което трябва да знаете за различните методи за съхранение на храни.
Консервиране - за вкусни конфитюри, чътнита и мармалади.
Лесен и вкусен начин за консервиране на всякакви видове плодове е приготвянето на конфитюри, чътнита или мармалади и съхраняването им в херметически затворени контейнери или буркани. Когато подготвяте свой собствен спред, вие определяте правилата. Желаете да добавите малко ванилия или канела към сладкото от сливи или да запазите цели плодове в него? Искате да приготвите мармалад от дюля от остатъците от плодове или да сварите ябълки във фин ябълков сос? Всичко зависи изцяло от вас. Можете да проявите креативност и да експериментирате с различни комбинации от плодове, аромати и съставки. Напълнено в чисти буркани без микроби и съхранявано на хладно и тъмно място, можете да консумирате приготвеното от вас сладко или чътни до две години-при условие, че оцелее толкова време от гладните членове на семейството ви. Нещо повече, приготвените от вас конфитюри и чътнитата са идеални малки подаръци, които да донесете, когато сте поканени на вечеря или обяд за рожден ден.
Ето как става:
1. Изберете съставки и ги нарежете на парчета.
2. Поставете ги в голяма тенджера. В зависимост от рецептата, това е подходящият момент за добавяне на захар, сол или оцет, както и на подправки.
3. Кипнете, разбърквайте от време на време и загрявайте, докато сместа достигне желаната консистенция.
4. Пригответе буркани и капачки, като ги измиете с гореща вода, за да отстраните микробите.
5. Изсипете горещата смес в бурканите, като се уверите, че ръбовете са чисти и веднага затворете с капачка.
Тъй като и бурканите, и съдържанието се нагряват по време на процеса, потенциалните микроби се убиват. Освен това по време на процеса на нагряване и охлаждане се натрупва вакуум, което прави съдържанието дълготрайно.
Дехидратиране и сушене - за самостоятелно приготвен, здравословен и хрупкав чипс и др.
Опитвали ли сте някога да направите ябълков чипс с канела? Или да сушите билки, за да ги запазите за по-дълго? Сушенето на въздух е прост, но ефективен начин за премахване на влагата от пресните храни, за да се запазят за консумация за по-дълго. Сушенето на въздух предотвратява развитието и растежа на бактерии и мухъл. Всичко, от което се нуждаете, е фурна или дехидратор. Уредите трябва да работят при доста ниски температури. В зависимост от храната, тя изисква постоянна температура между 40 и 70 градуса по Целзий и може да отнеме няколко часа. Резултатите определено си заслужават чакането.
С този метод, останалите плодове могат да станат вкусни и здравословни закуски. Просто нарежете избраните от вас плодове като ябълки или круши на тънки филийки и ги поставете във вашия дехидратор и изчакайте да се изсушат. Та-да! Вашият вкусен и здравословен плодов чипс е готов за закуска.
Сушенето на въздух е удобен начин да запазите градинските или балконските си билки преди първата слана да ги лиши от всякаква жизненост и вкус. Всичко, от което се нуждаем, са нашите билки и парче прежда. Просто увийте преждата около стъблата и ги закачете с листата надолу при стайна температура. Наистина не може да е по-лесно.
Мариноване - за допълнителен вкус.
Оцет, олио, сол - има различни съставки, които можете да използвате, за да запазите храната чрез мариноване. Най-често срещаните примери за мариноване са киселите краставички или корнишоните. Кой консервант да изберете зависи от съставките и аромата, който искате да придадете на храната си. Това е вашият шанс да проявите творчество, като експериментирате с различните техники и смеси, за да разберете кое прави вашите вкусови рецептори най-щастливи.
Когато използвате оцет, просто трябва да кипнете вода с оцет и да го напълните в бурканите, докато е още горещ - заедно със съставките, които искате да мариновате. Не забравяйте да използвате висококачествен оцет с най-малко пет процента оцетна киселина, за да предотвратите растежа на бактериите в бурканите.
Същото важи и за мариноването с масло: Не забравяйте да използвате само висококачествено масло и предварително сварете съставките, които искате да мариновате, тъй като маслото само ще покрие, но няма да консервира съставките. Този метод е идеалното решение за запазване на прясно събрани чушки, домати и други градински зеленчуци. За да придадете на маринованите си зеленчуци специален средиземноморски вкус, добавете малко пресни или сушени билки. Готови са първите ви вкусни, самостоятелно приготвени антипасти.
И накрая, можете да мариновате пресни съставки, като ги осолите. За да направите това, сварете вода със сол и малко оцет или лимонов сок. След това оставете сместа да се охлади и я напълнете в буркани, докато покрие напълно съдържанието и затворете капака. Сега имаме нужда от малко търпение: За перфектни резултати маринованата ви храна трябва да се маринова поне четири до шест седмици. Продуктите, мариновани в олио и саламура, трябва да се консумират в рамките на следващите три до четири месеца, докато маринованите в оцет съставки ще са полезни за около шест месеца.
Вакуумно запечатване - пресни зеленчуци или вечеря, готова за консумация.
Затрупани сте от вашата реколта от гъби и многото литри гъбена супа? Вашите градински тиквички започват да се трупат? Приготвихте ли повече смути, отколкото можете да изпиете? Вакуумното запечатване може да бъде подходящото решение в този случай. Мариноване, защита и просто съхранение - има толкова много предимства, когато става въпрос за удължаване на живота на вашата храна. Като премахва целия въздух от контейнерите за съхранение или пластмасовите пликове, вакуумното запечатване безопасно запазва съставките, като запазва първоначалния им вид и вкус. Запазват се дори витамини и други полезни вещества. Независимо дали става въпрос за плодове, зеленчуци или дори месо - те са свежи и с вкус, както в първия ден.
Вакуумното запечатване не е само за запазване на пресни съставки. Става дума и за това те да издържат по-дълго. Когато се съхраняват във фризера, вакуумираните храни издържат до три години - без да се дехидратират във фризера, като заемат по-малко място. Това важи и за вече обработени съставки. Запечатването и замразяването на останалата ви гъбена супа на порции с количество за семейството е оптимално за бързо приготвяне на вечеря. Това е особено полезно при готвене су вид.
Нуждаете се от помощ при вакуумното запечатване? Ръчния блендер Bosch MaxoMixx се предлага с вградената вакуумна функция - Bosch Fresh Vacuum System. С едно просто щракване можете да прикрепите вакуумната помпа към устройството и да запечатате с вакуум специално проектираните вакуумни контейнери и пликове с цип.
Сега сме готови за зимата. Всичко, от което все още се нуждаем, е килер, достатъчно голям, за да съхраним всички наши запазени съкровища - и надеждата, че нашите гладни членове на семейството няма да измъкнат твърде много от фризерите и бурканите, преди зимата да свърши ...
Крем супа от гъби.
Значи сте събрали гъбите си и сега имате нужда от вдъхновение? Какво ще кажете за вкусна крем супа? Със сигурност ще ви стопли след търсенето на съкровища навън. Малка странична бележка: Изборът на ръчни пасатори Bosch гарантира най-добрите резултати за вашата гъбена супа.
Гъбена крем супа
Трудност: Лесно | Порции: 4
Съставки
• 100 г сушени гъби
• 600 мл вода (гореща)
• 2 глави лук шалот
• 1 скилидка чесън
• 200 г печурки
• 100 г манатарки
• 1½ с.л. масло
• 400 мл зеленчуков бульон
• 3 жълтъка
• 200 мл течна сметана
• 20 г див лук
• ½ ч.л. смляно индийско орехче
• 1 с. л. лимонов сок
• 1 ч. л. захар
• сол
• черен пипер
Стъпка 1/7
В малка термоустойчива купа накиснете сушени гъби в гореща вода за около 15 мин. Шалот и чесън се нарязват на ситно. Почистете печурките и манатарките и ги нарежете на парченца.
Стъпка 2/7
Отцедете накиснатите гъби, не забравяйте да запазите течността от накисването. В тенджера добавете две трети от маслото и сотирайте шалот и чесън, докато станат прозрачни. Добавете печурките и сушените гъби и продължете да сотирате за прибл. 4-6 минути.
Стъпка 3/7
Овкусете със сол, пипер и настъргано индисйко орехче.
Стъпка 4/7
Налейте зеленчуков бульон и по-голямата част от течността от накисването. Оставете да заври, намалете котлона и оставете да къкри за прибл. 20 мин. на слаб огън.
Стъпка 5/7
Свалете от огъня и пасирайте супата с ръчен блендер.
Стъпка 6/7
Разбийте течната сметана и жълтъците и подправете с лимонов сок.
Стъпка 7/7
Нарежете на ситно лука. В тиган задушете манатарките в останалото масло докато станат готови. Добавете дивия лук и подправете със сол и черен пипер. Прехвърлете супата в чиния за супа и добавете манатарките. Сервирайте с пресен хляб.