Skip to content
Домакински уреди
MyBosch

Топ 5: Съвети за купуване на прясна риба

На „лов“ за прясна риба

На „лов“ за прясна риба

Рибата е здравословна, лека храна и чудесна алтернатива на месото. Какво трябва да знаете, когато купувате риба? Как да разберете дали рибата е прясна? Може ли по миризмата й да разберете дали е прясна? Независимо откъде купувате риба – от рибния пазар или от супермаркета, ето няколко практични съвета за следващото ви пазаруване.

Рибата обича да е на студено.

Рибата обича да е на студено.

Рибата и морските дарове трябва винаги да се съхраняват на много студено (около 0 градуса). Във вашия хладилник обаче температурата вероятно е малко по-висока. Прясната риба може да се съхранява в хладилника само един ден, преди да я приготвите. За да увеличите времето за съхранение с ден или повече, може да я съхранявате в кутия с лед и в отделението със система VitaFresh на хладилника. Там температурата се настройва индивидуално за риба или месо, независимо от температурата в останалата част на хладилника. Така рибата ви ще се задържи прясна за по-дълго.

Мирише като на океан

Мирише като на океан.

Прясната риба не мирише неприятно, както смятат повечето хора. Много силна миризма има само развалената риба или рибата с бактерии. Ако е възможно, помиришете рибата, преди да я купите. Неприятната миризма се усеща най-добре зад хрилете. Миризмата на прясната риба трябва да е неутрална или леко да напомня за мириса на морето. А месото трябва да е леко еластично. Може да го проверите с пръст. Ако го натиснете, то трябва бавно да се върне обратно.

Погледни ме в очите.

Погледни ме в очите.

Когато купувате прясна риба, е важно да обръщате внимание на външния й вид. Около хрилете трябва да е ярко или тъмночервена в зависимост от вида риба. Очите трябва да са бистри или леко обърнати навън. Колкото по-тъмни са очите, толкова по-стара е рибата. Кожата не трябва да е много суха и трябва да има блясък. Кожата на прясната риба е покрита с тънък прозрачен слой слуз.

Наслука!

Наслука!

В много водни басейни няма риба, защото милиони риби се ловят ежегодно в тези води. Отглеждането на риба в аквакултури или рибни ферми се прави с цел опазване на дивите риби, но трябва да внимавате да не е от рибни ферми за масово производство. Печат за качество или за одобрено биологично производство е поне някаква гаранция за устойчиви рибовъдни практики. За предпочитане е да проверите чрез екологичните организации кои видове риби са в застрашените списъци и кои са разрешени за умерена консумация.

Някои я предпочитат замразена.

Някои я предпочитат замразена.

За много хора замразената риба е добра алтернатива на прясната. Прясната риба често се транспортира по въздуха, докато замразената обикновено се замразява незабавно след като е уловена. Това бързо замразяване гарантира високо качество и запазване на хранителните съставки. Между другото може да размразявате рибата бавно в хладилника. Докато се размразява, тя отделя студенина, която остава в хладилника и помага за пестене на енергия.

MyBosch

Безплатна регистрация и много предимства за Вас!

Сервиз

Изключително обслужване – преди и след покупката.

Изберете Bosch

Открийте качеството, съвършенството и надеждността.

Търсене на магазини

Открийте търговец близо до Вас!